Papagájok
Főoldal A Savicról Kiegészítők Vírusos csőr- és tollbetegség Java ülőfák Bingó! Az afrikai szürke papagáj Állati edzések A ketrec Újrahasznosítás

Diéta

Mivel nem tudjuk egész pontosan sem megismerni, sem leutánozni a vad papagájok étrendjét, ezért az etetés alapvetően annál jobb, minél változatosabb.

Érdemes megtudni mindent egy adott faj vadonban rendelkezésre álló táplálékáról és kísérletet tenni a leutánzására. Az én esetemben ez azt jelenti, hogy a jákóimnak fűcsomókat adunk, és mivel szereti a kövületeket, ezért rendszeres kap gritet is. Ha van kerted, akkor a gyermekláncfű, a bogáncs, a csibefű kipróbálása is jó ötlet lehet.A ketrec méretének és felépítésének a madar(ak) méretén kell alapulnia - minél nagyobb, annál jobb. Nem szabad elfelejteni, hogy ma már illegálisnak minősül papagájt olyan ketrecbe rakni, ahol nem tudja teljes mértékben kinyújtani szárnyait. De a játékok és a ketrecek veszélyforrást is jelenthetnek. Egy nagyméretű papagájt házi ketrecben tartottak. A tulajdonos nem vette észre, hogy az általa használt horganyzott huzal ólmot tartalmaz. A madár ólommérgezésben halt meg.Egy másik esetben egy olcsó importált műanyag játék egy szilánkkal súlyosan megsebesített egy kakadut. Azt is hiszem, hogy a legtöbb ember képes összerakni egy kerti madárházat. Akár kicsi vagy nagy papagájról van szó, eegy ilyen madárház azt jelenti, hogy lakói élvezhetik a napsütést (a D-vitamin elengedhetetlen a madarak számára), a szelet, az esőt és a vadmadarak látványát. A papagáj tartásának létfontosságú eleme az edzés, amely szórakoztató, hasznos és hasznos is lehet - erre egy papagájház szintén számos lehetőséges kínál.