Papagájok
Főoldal A Savicról Kiegészítők Java ülőfák Bingó! Diéta Az afrikai szürke papagáj Állati edzések A ketrec Újrahasznosítás

Vírusos csőr- és tollbetegség

A madarakkal foglalkozó állatorvosok, köztük Aidan Raftery, a Madár és Egzotikus Állatok Klinikáján írták ezt a blogot a papagájalakúak csőr és toll betegségéről. Nagyon köszönjük nekik. Olvasd el ezt a bejegyzést, hogy te is többet megtudj a PBFD-ről, arról, hogy mi okozza és hogyan kezelhető.

Mi a csőr- és tollbetegség?

A Psittacine Beak and Feather Disease (PBFD) a papagájok gyakori betegsége, amelyet egy nagyon kicsi vírus, a Circovirus okoz. A tünetek változóak, a papagájfajtól és a madár életkorától függően széles skálán mozognak. A betegség neve a legtöbb madárnál megfigyelhető tünetekről származik, legkönnyebben felismerhető formája, azaz a tollak és a csőr elváltozásai szolgáltak az elnevezés alapjául.Mely fajok fogékonyak a betegségre?

Az afrikai, ausztrál és ázsiai fajok sokkal fogékonyabbak, mint az amerikai papagájfajok. Nem gyakori az aráknál, és az amazonoknál is csak alkalmanként jelentették.Mik a tünetek?

Egyes fajok, mint például a hullámos papagájok, pintyek és nimfa papagájok hosszú ideig fertőzöttek és vedlenek, mielőtt bármilyen tünetet mutatnának, vagy pedig soha nem is mutatnak tüneteket. Minden faj immunszuppresszióba kerül, ami általában a csökkent immunitást kihasználó más fertőzések miatt végül halálhoz vezet. A kakaduk klasszikus tünetei a csőr elhalásával és torzulásával, valamint a könnyen törő, deformált tollak növekedésével jelentkeznek.